Synopsis

Husky är en podcast som samlar historier och intervjuer från människor som på olika vis utmanar det bekväma i vardagen, som utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Bergsguider, skidåkare, löpare, äventyrare och entreprenörer som lever för sin passion, sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för snöiga berg och längs med slingrande stigar utan slut.

Episodes

 • Med passionen som ledstjärna. Intervju med Ebba Forsgren, #238

  Med passionen som ledstjärna. Intervju med Ebba Forsgren, #238

  24/06/2020 Duration: 01h31min

  Jag återvänder ofta till liknelsen där jag säger att jag har lite av en "Huskyradar" där stora och små profiler samsas. Många av dom där profilerna återkommer i lite olika sammanhang och med lika olika personer och i olika konstellationer.En av dom är Ebba Forsgren och när hon var i Stockholm för att fira Midsommar ute i skärgården så passade vi på att möta upp på Downtown Camper för en intervju.Ebba Forsgren är uppvuxen i Åre och kallar fortfarande den jämtländska bergsbyn för sitt hem - men hon har redan hunnit med gymnasieår i Stockholm, studier på Hawai'i och säsong i Kanada. Om detta och mycket mer pratar vi om under intervjun.En röd tråd för Ebbas intressen och engagemang är ansvar för naturen och klimatet - något som hon kopplar till skidåkningen och att växa upp så nära en natur där klimatförändringar blir direkt påtagliga. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Den andra intervjun med Markus Torgeby, #237

  Den andra intervjun med Markus Torgeby, #237

  12/06/2020 Duration: 01h12min

  Den saltstänkta filosofen med fötterna djupt rotade i de jämtländska skogarna är tillbaka framför mikrofonen i Husky.Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Markus Torgeby är långt ifrån okänd. Inom våra kretsar är han sedan länge vad man kallar för a household name och tittar man på den exponering som han har haft under de senaste åren står det klart att det är många som dras till pöjken från Öckerö.Tillsammans med Offside Press får ni nu, med rabattkoden HUSKY, 100 kronors rabatt på Markus senaste bok: Sova ute.Länken till shopen hittar ni på hemsidan, annars kan ni gå in på shop.offside.se och ange rabattkoden HUSKY vid köpet. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Erik Sander: äventyrare på bräda, #236

  Erik Sander: äventyrare på bräda, #236

  01/06/2020 Duration: 01h33min

  Erik Sander presenterar sig just nu som äventyrare, men med en akademisk bakgrund inom biomedicin och med en mångårig erfarenhet inom gym- och träningsvärlden, en publicerad bok, åtskilliga artiklar och mycket mer på sin CV så är det en minst sagt bred personlighet som gästar veckans avsnitt.Fram till nitton års ålder var planen att bli hockeyproffs men när insikten slog in att han inte skulle nå hela vägen fram slog han om kursen till resor och studier.Att vid tjugotre års ålder få diagnosen Multipel Skleros kom att påverka honom men i grund och botten handlar det om helt enkelt gilla läget - en egenskap som även tagit honom genom en longboardtur runt Island och en annan genom hela Sverige. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Fotografier som stoppar tjuvjakten, intervju med Frank af Petersens, #235

  Fotografier som stoppar tjuvjakten, intervju med Frank af Petersens, #235

  22/05/2020 Duration: 01h28min

  Jag har faktiskt en tidigare gäst, fotografen Felix Oppenheim, att tacka för det här avsnittet.När vi satt i den smått legendariska studion Felix & Felix på Brunnsgatan 0 i Stockholm sade han att "fasen, du borde kanske snacka med Frank...?"Jag tog till mig av hans tips och började att följa Frank på sociala medier. Men åren gick utan att någon intervju kom till skott. Men så en solig och kall vårdag mitt under brinnande pandemi mötte jag upp med Frank af Petersens på Nytorget för en så kallad "researchkaffe" som jag brukar boka in då tillfälle erbjöds.Efter att ha lärt känna honom bättre bokade vi tid för inspelning och en minst lika kall, men regntung dag, möttes vi upp på Downtown Camper för en intervju.Så följ med på en spännande resa som börjar med en inte helt vanlig uppväxt och livshistoria.Om att fota för att rädda liv, om jägare, pengar och oskyldiga offer. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Fotografen, filmaren och journalisten Martin Edström, #234

  Fotografen, filmaren och journalisten Martin Edström, #234

  15/05/2020 Duration: 01h40min

  Innan han ens fyllt tjugofem hade fotografen, journalisten och filmaren Martin Edström vunnit priser för sina reportage från flyktingläger runt om i Europa och han hade ansvarat för National Geographics unika interaktiva dokumentation av världens största grottsystem Son Doong i Vietnam.Hans specialitet är att med hjälp av banbrytande fototeknik dokumentera, i still och rörlig bild, så kallat 360-graders perspektiv som gör att betraktaren verkligen kan leva sig in i det som dokumenteras.Trots hans, i dessa sammanhang, ringa ålder har han redan hunnit med så stora och omfattande projekt att intervjutiden faktiskt inte riktigt räcker till.Värt att nämna är en av hans mer uppmärksammade projekt från förra året: om ”Drakblodsträden" på ön Can Socotra utanför Jemen, inte ens dök upp under intervjun men är väl värd att läsa mer om.Länkar finns på hemsidan. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Coronapandemi och frön till förändring. Samtal med Eva Karlsson, Oskar Kihlborg, Peter Sandahl och Erik Huss, #233

  Coronapandemi och frön till förändring. Samtal med Eva Karlsson, Oskar Kihlborg, Peter Sandahl och Erik Huss, #233

  01/05/2020 Duration: 01h20min

  Coronakrisen påverkas oss alla och jag är nog inte ensam om att grubbla över vad allt detta kommer att betyda i såväl kort som långt perspektiv. Lyxen med mitt jobb är att jag kan använda detta som förevändning för att samla ihop skarpa och dynamiska personer för att ventiler tankar, oro och söka efter mening.Eva Karlsson har jobbat på Houdini Sportswear i tjugo år och är företagets VD. Genom hennes kontakter på Rosendal fick vi spela in vårt samtal i ett oerhört mysigt växthus bland de sagolika trädgårdarna.Peter Sandahl är hållbarhetschef på Nordea Liv och Pension och blev intervjuad i avsnitt 196, bland annat för sitt projekt Climb for Climate som nu, som så mycket annat, är satt på paus. Jag beskriver honom ofta som "den enda av Huskys gäster som har ett riktigt, RIKTIGT jobb". Peter sitter även i styrelsen för Protect Our Winters Sweden.Oskar Kihlborg behöver ju egentligen ingen presentation i dessa sammanhang, men med hans engagemang för klimat, hans driv som fotograf, föreläsar

 • Ultralöparen Johan Steene, #232

  Ultralöparen Johan Steene, #232

  24/04/2020 Duration: 01h47min

  Jag gissar att Johan Steene är ett bekant namn för er som följer denna podcast - jag sträcker mig till och med så långt och säger att han är känd.Han har varit med i Pace on Earth Podcast två gånger, i Maratonpodden en gång och det skrivs artiklar om honom både i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.Det här är ju inte alltid något positivt för mig - visst det är bra med mycket material för research men man vill ju inte göra samma intervju som redan gjorts, ställa samma frågor som redan ställts.Därför valde jag att göra en intervju som på något vis kompletterade de två fantastiska avsnitt som Pace on Earth har gjort med Johan, så om ni inte redan har lyssnat på dom så rekommenderar jag er att göra det. I ett av avsnitten grottar de ner sig ordentligt i det mytomspunna Barkley Marathons - något som vi knappt nämner i denna intervju.Vi pratar istället väldigt mycket om krishantering och ultralöpning med den nu pågående Covid-19 pandemin som fond. Vi pratar även väldig

 • Liv och död i bergen, en djupdykning i arkiven, #231

  "Liv och död i bergen", en djupdykning i arkiven, #231

  08/04/2020 Duration: 01h35min

  Jag försöker tänka att det kan vara nyttigt för oss alla att stanna upp en stund just nu. Vi vet alla att vi inte ska resa, så det faller sig naturligt att istället se på vad som finns omkring oss - men kanske även vad som finns inom oss. Eller bakom oss.Så blir det för mig iallafall när det kommer till jobbet med Husky.Podden passerade ju nyligen sjuårsstrecket och det, i kombination med den lockdown som världen har hamnat i, tog ju jag tillfället i akt att gräva i arkiven.I det förra avsnittet tog jag mig an uppgiften att skissa upp den karta som Husky kom att röra sig inom - och jag identifierade ju även ”spindeln i nätet”, alltså den person som verkar stå i centrum och knyta samman så många av de trådar som jag har kommit att följa upp under åren. Inte helt överraskande så visade sig den personen vara Erik Ahlström.Och vi kommer att fortsätta lite där vi slutade, med Erik, och en person som nämndes då Erik pratade om Keb Classic, nämligen bergsguiden Anders Bergvall.Med min intervju med And

 • Sjuårsjubileum, tillbakablick och jakten på spindeln i nätet, #230

  Sjuårsjubileum, tillbakablick och jakten på "spindeln i nätet", #230

  26/03/2020 Duration: 01h15min

  Jag är ganska säker att jag skrivit om just detta tidigare, men den första gången som en podd läggs ut så brukar man registrera kanalen hos iTunes för att den ska göras tillgänglig för fler plattformar. Det kan ta mellan ett eller fler dygn innan den passerat någon slags kontroll så man vet aldrig riktigt exakt tidpunkt då den trillar genom alla filter.Men jag bodde i en liten lägenhet på Lilla Essingen då och minns hur jag uppdaterade iTunes i min mobil som en galning det där första dygnet - ivrig på att få se hela det här projektet ta form. Så vaknade jag plötsligt en natt, gissar att klockan var omkring tre på natten. Jag kollade mobilen, gick in på iTunes och där var det nu och en resa hade påbörjats utan att jag vid den tidpunkten anade var resan skulle ta mig.Nu sitter jag med hundratals inspelade timmar på två hårddiskar, min kontaktlistor och vänskapskretsar har berikats med kreativa, fria, modiga och inspirerande förebilder som jag bara för några år sedan skulle ha kallat ouppnåeliga idoler.Lite skäm

 • Coronaspecial med Niklas Kämpargård, #229

  Coronaspecial med Niklas Kämpargård, #229

  20/03/2020 Duration: 39min

  Det finns ett uttryck som ni kanske har hört:”May you live in interesting times”Det sades att dess ursprung är kinesiskt, och att det ibland kallas för ”den kinesiska förbannelsen”. Tanken är alltså att man ska tolka uttrycket ironiskt: att ointressant tider är fredstider då inte mycket händer - och intressanta tider är fulla av friktion och konflikt.Ursprunget ÄR inte kinesiskt - utan det kan istället kopplas till brittiska diplomater runt det förra sekelskiftet.Men: vi lever i intressanta tider.Jag skulle egentligen ha haft en inspelning i början av veckan, men den blev uppskjuten pga den pågående Coronakrisen.Istället valde jag att kolla i det befintliga Huskyregistret - och man kan ju lugnt säga att det finns intressanta och kompetenta personer att prata med om just exakt det som vi ser omkring oss just nu.Nikas Kämpargård blev det givna namnet denna vecka. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Lång intervju med Fjällrävens VD Martin Axelhed, #228

  Lång intervju med Fjällrävens VD Martin Axelhed, #228

  13/03/2020 Duration: 01h16min

  Martin Axelhed var 28 år då han fick frågan av Fjällrävens grundare Åke Nordin om han var beredd att ta över rollen som VD för ett av de absolut största varumärken inom friluftsliv som vi upplevt.Året efter blir det officiellt och som nästan yngst i de flesta sammanhang presenterar Martin sin vision för företaget som dess nya VD.I min research inför denna intervju märker jag att det knappt går att finna en enda intervju med Martin, trots att hans karriär och roll inom svenskt frilufts- och affärsliv borde göra honom mycket mer känd. Därför känns det extra kul att kunna bjuda er på denna långa intervju med Fjällrävens VD.Vi pratar om en uppväxt utanför Enköping präglad av friluftsliv med bland annat turskidåkning och ett spann med grönlandshundar som grund i ett brinnande, passionerat friluftsliv. Vi pratar om hans pappas roll i hur Martin ställdes öga mot öga med Åke Nordin, att väga utbildning mot arbete för Fjällräven och processen att vi en mycket ung ålder ta över efter en ikonisk grundare och företagsled

 • Den andra intervjun med Emma Svensson, #227

  Den andra intervjun med Emma Svensson, #227

  06/03/2020 Duration: 01h15min

  Den första gången som jag intervjuade Emma Svensson så befann hon sig mitt uppe i projektet 49 Peaks där hon skulle bestiga den högsta toppen i varje europeiskt land.Lite mer än två år och åtskilliga tusentals höjdmeter senare möts vi igen på Downtown Camper för att göra en avstämning. klätterprojekt, boklansering och livet i stort.Emma lever ett liv med stora mål och ingen prestige och helt utan rädsla att misslyckas - driven av viljan att inspirera fler kvinnor att ta plats i bergen. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Outdoorentreprenörerna del 2, #226

  Outdoorentreprenörerna del 2, #226

  20/02/2020 Duration: 02h02min

  Som skandinav är man ju nästan bortskämd med alla starka varumärken inom friluftsliv och träning - ibland känns de nästan lika viktiga som aktiviteten själv.Jag är stundtals nästan lika fascinerad av företagen och dess grundare som av enskilda utövare. Inom den här branschen är ju förvisso gränsen mellan ”företagare” och ”utövare” i stort sett utraderad eftersom den absoluta merparten av alla verksamma på företagssidan är djupt passionerade Outdoornördar.Men utöver alla stora jättar i form av starka svenska varumärken som vi alla känner till så bubblar det ju på underifrån med nya och spännande initiativ från kreativa Outdoorsjälar. Dom vill jag också väldigt gärna rikta rampljuset mot.I detta avsnitt träffar jag personerna bakom Astrid Wild, Kang, Trumpet Woolwear och Stranda Snowboards. Support till showen http://supporter.acast.com/husky.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Swimrunlaget som visar att 1 plus 1 blir 3, Helen Wikmar och Isabella Hedberg, #225

  Swimrunlaget som visar att 1 plus 1 blir 3, Helen Wikmar och Isabella Hedberg, #225

  31/01/2020 Duration: 01h34min

  Allt började med ett tidigt löppass med en löpargrupp i Torslanda där Helen Wikmar och Isabella Hedberg träffades för första gången.Under 2019 började de dyka upp på min Swimrunradar som ett lag som inte riktigt var som de andra, som inte bara vågade sticka ut från mängden utan som även levererade pallplatser och bra resultat.Idag är dom levande bevis på att i ett bra lagarbete så blir 1 + 1 faktiskt 3.Helen Wikmar visade sig vara navet i initiativet ARK Souls som missionerar deltagande och upplevelser inom Swimrun utan fokus på prestation och krav.Hon har en bakgrund inom bland annat handboll där hon spelade som målvakt på elitnivå tills dagen då hon för andra gången drog korsbanden och fick höra av sin läkare att hon aldrig mer skulle kunna träna.Efter några år då hon kom bort från träning och inte kände sig hemma i sin kropp och kondition bestämde hon sig för att förändras på riktigt och tog några viktiga steg med hjälp av löpning och triathlon.Samtidigt kommer Isabella Hedberg från en annor

 • Erik Huss om sju säsonger i Chamonix, att lura döden och kombinera passion med karriär, #224

  Erik Huss om sju säsonger i Chamonix, att lura döden och kombinera passion med karriär, #224

  24/01/2020 Duration: 01h36min

  Jag träffade Erik Huss första gången genom ett gemensamt intresse i Protect Our Winters, POW.Sedan dess har vi ofta träffats, på events, After Works och aktiviteter med POW. Ju mer jag lärde känna honom desto tydligare blev det att jag verkligen borde göra ett avsnitt med honom - han är en person, och något av en förebild, som verkligen lyckats kombinera en akademisk karriär med sin passion för skidor och berg. Och idag är detta något som han använder för att bidra i kampen mot ett bättre klimat.Erik är uppvuxen i Skanör, men trots de platta omgivningarna blev han tack vare en skidåkande familj redan som barn inputtad i puckelpisten med långa turskidor av trä och upplevelsen bet sig fast och gav honom ett mål i livet: att spendera det i bergen.Vi pratar om då han gick ut gymnasiet med katastrofala betyg, då han jobbade som flyttkarl och möbelmontör för att finansiera sina sju säsonger i Chamonix. Om det gamla säsongargänget med bland annat den inte helt okände Stefan Palm, om vad som var h

 • Climate Neutral mountain guide Carl Lundberg live interview at Spotifys New Years party, #32

  Climate Neutral mountain guide Carl Lundberg live interview at Spotifys New Years party, #32

  16/01/2020 Duration: 27min

  I must admit that I was very surprised when I received an e-mail from Spotify where I was asked to record a live podcast when they arranged their ”End of the Year Party” for their employees in Sweden.I’m not a big player - but Spotify sure is.All their staff got to choose between different interests to match them to different dinner venues - and the ones that showed an extra interest in winter, skiing and mountains ended up at a after ski themed dinner party where I did a short live podcast to entertain them between courses.My guest for the interview was a friend of mine - mountain guide Carl Lundberg. Carl is interesting in many ways: first of all because he works as a mountain guide of course, but also because he combined mountain guide training with a PhD in Robotics.But the main reason why I wanted to talk to him is that he started his company Skitouring Scandinavia three years ago where he now offers first class ski touring adventures with minimal carbon emissions - choosing trains over airplanes.An

 • Husky nyårsspecial 2019 med Jens Assur, Jessica Clarén och Sara Rönne, #223

  Husky nyårsspecial 2019 med Jens Assur, Jessica Clarén och Sara Rönne, #223

  22/12/2019 Duration: 01h57min

  Under podcastens barndom tror jag att för de flesta innebar formatet "två eller fler kompisar som flamsar runt och snackar skit". Jag har istället under hela Huskys snart sjuåriga historia bejakat det mer pretentiösa formatet och siktat på väl förberedda samtal och intervjuer.Ibland måste man dock frångå det beprövade och ta saker på uppstuds - då bjuder man såklart in lite sköna och snabbtänkta bekanta för nästan två timmars mer eller mindre osammanhängande spridda samtal och spaningar om året som gått och om fenomen och framtid som vi har omkring oss och framför oss.Det är alltid en utmaning att synka fyra personers kalender med lediga studiotider - men som ett julmirakel lyckades jag få in Jens Assur, Jessica Clarén och Sara Rönne i studion. Jessica hade på förhand bokat en flaska rödvin så givetvis korkades denna upp strax innan inspelning.Det närmar sig sju år sedan jag släppte det allra första avsnittet av Husky - vilket är lika svindlande som roligt. Även om resorna blivit lång

 • Runner and Head Chef Billy White, #31

  Runner and Head Chef Billy White, #31

  13/12/2019 Duration: 01h16min

  I first met Billy White at a book release event at Rosendals trädgård where I was asked to perform a short Q&A with the authors.Billy, one of the authors, is also the head chef at Rosendals. The two books being released was Moonvalley Diaries by Emelie Forsberg, Ida Nilsson and Mimmi Kotka - and Billys own book Eat, Run, Enjoy! both on Gawell publishing.Billy White was a perfect fit for Husky: a passionate and dedicated runner with a very interesting specialty since he is a top chef with experience from the kitchens of Guide Michelin star restaurants such as St. JOHN in London, Restaurant Mathias Dahlgren in Stockholm and the almost mythical Fäviken in Åre.We talk about his childhood growing up just outside York in England, about the importance of skateboarding, doing seasons in the Alps, ending up in catering school and how he eventually found himself understanding why anyone would wanna work as a chef. Support till showen http://supporter.

 • Samtal med viltplockaren Niki Sjölund, #222

  Samtal med viltplockaren Niki Sjölund, #222

  05/12/2019 Duration: 01h35min

  En lördag i oktober åkte jag till Gömmarens naturreservat för att möta upp med viltplockaren Niki Sjölund, på instagram kanske mer känd som @neonatur.Vi tillbringade förmiddagen med att plocka lite trattkantareller och lite våtarv, eller "nate" som jag kallade det, som Niki sedan tillagade en helt otroligt god kantarelltoast av - givetvis över öppen eld.Den långa intervjun är som vanligt inspelad på acasts studio, men kortare inspelningar skedde runt lägerelden.Niki har även skrivit boken Vildplockat som finns att köpa på Naturkompaniet. Under intervjun berättar han även lite om kommande bok som kommer ut under 2020.Vi pratar om hans uppväxt i Åsele, uppväxten med fiske och strövtåg i skogarna, om att hamna på Hotell och restaurang på gymnasiet och om längtan bort från den lilla byn. Om att hamna i Stockholms restaurangvärld och platsen hos Niklas Ekstedt som öppnade upp ögonen för Niki som bildade en bro med barndomens skogar och den moderna restaurangmiljön.Om att ta steget att lämn

 • Om att göra skillnad, med Klimatklubben hos Naturkompaniet, #221

  Om att göra skillnad, med Klimatklubben hos Naturkompaniet, #221

  29/11/2019 Duration: 57min

  Shoppingfenomenet "Black Friday" har sitt ursprung i USA där man i Philadelphia under 1960-talet började uppmärksamma den första shoppingdagen efter Thanksgiving då gator och trottoarer plötsligt svämmade över med människor.Under 70-talet började man prata om Black Friday i resten av USA och man sade då att det var då som röda försäljningssiffror började bli svarta - alltså då butiker började gå plus.Till Sverige kom inte fenomenet förrän 2013 men sedan dess har det fullständigt svämmat över våra redan ansträngda kanaler för reklam och shopping utan eftertanke.Inom Outdoorbranschen har många varumärken valt att gå en annan väg och Naturkompaniet har exempelvis för tredje året i rad en "Green Friday" som motreaktion till andra stora kedjors reakampanjer.Över hela landet har Naturkompaniets butiker olika erbjudanden, i alla butiker vaxar och vårdas dina kängor, de bjuder på kaffe, i Malmöbutiken anordnas en Outdoor Second Hand, i Umeå repareras ditt plagg och på Kungsgatan 4 i Stockholm bjöd vi in till en

page 1 from 14

Informações: