Vild Historie

  • Author: Vários
  • Narrator: Vários
  • Publisher: Podcast
  • Duration: 25:38:35
  • More information

Informações:

Synopsis

Verden er fuld af vilde historier; utrolige historier, sørgelige historier, så-tæt-var-vi-på-katastrofen-historier.I podcasten Vild Historie folder de to værter, Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz, fortællingerne ud i selskab med gæsterne. I hvert program vil én vild historie være den røde tråd; dagens tema. Der er kun to krav til historierne: De skal have fundet sted i virkeligheden - og ja, så skal de være vilde.

Episodes

  • Håndsving og havsnød – historien om de første ubåde

    10/05/2021 Duration: 01h08min

    I 1800-tallet begyndte opfindere og ingeniører verden over for alvor at erobre verden under havet. De første ubåde så dagens lys og, ja, og flere af dem så faktisk ikke meget mere end det, før de under testsejladser sank til bunds. Vi fortæller de vilde historier om ubådenes tilblivelse og de skelsættende begivenheder – for eksempel da sydstatsubåden Hunley som den første gennemførte et angreb på nordstatsskibet Housatonic. Eller da den preussiske kavaleriofficer Bauer under den første slesvigske krig forsøgte at sejle ud af Kiel Havn for at jage danske krigsskibe – kun for at gå ned midt i havnebassinet. Vores gæst er – og kan ikke være andre end – marinehistoriker Søren Nørby.

  • Da gaslyset slugte natten

    19/04/2021 Duration: 01h06min

    Begejstringen og nysgerrigheden var enorm, da de københavnske gadelygter blev tændt med gas i 1857. Københavnerne gik fra lygte til lygte og råbte hurra, hver gang gasflammen blussede op. Med historiker Sarah von Essen tager vi tilbage til et København med et enormt vokseværk. Et København, der flød ud over voldene og som gennemgik den ene teknologiske revolution efter den anden. Med gassen kom et helt andet forlystelses- og natteliv. Gassen vendte op og ned på kulturen og på både udsyn og indblik – men betød også svage nerver og dundrende hovedpine.

  • Mussolinis sportsikon blev modstandshelt under krigen

    29/03/2021 Duration: 01h15min

    Gino Bartali er en legende i Italien. Ikke nok med at han som en af tidernes bedste cykelryttere vandt både Tour de France og Giro d’ Italia. Under 2. verdenskrig cyklede han nogle langt vigtigere etaper, som sandsynligvis reddede mange jøders liv. Bartali blev cyklende kurer for modstandsbevægelsen i Italien. Dagens gæst er journalist Anders Ryehauge, der har skrevet om Bartalis utrolige bedrifter.

  • Vinen flød i gaderne til danmarkshistoriens største fest

    08/03/2021 Duration: 01h13min

    For 425 år siden holdt København en fest, der overgår alt, hvad Distortion og Roskilde Festival kan byde på i dag. Byens springvand sprang med vin, nyslåede mønter blev kastet i grams, og helstegte okser sydede på de store torve. Anledningen var, at Christian 4. skulle krones. Den unge konge var en mand med store armbevægelser – eller som dagens gæst betegner ham: en storslået taber. I studiet har vi besøg af Anders Olling. Han er chefredaktør på Politiken Historie og en del af makkerparret bag podcasten Kongerækken.

  • Otte unge omkom da Tvinds skonnert gik ned

    15/02/2021 Duration: 01h05min

    Alle ombord omkom, da Tvind-skibet Activ gik ned 1. februar 1983. Det var et forventeligt forlis, en ulykke, der bare ventede på at ske, for Activ skulle aldrig have være sejlet over Nordsøen i voldsom storm og høje bølger. Vi har Jes Fabricius Møller i studiet til og sammen fortæller vi historien om det dramatiske forlis, erfaringspædagogikkens grænser og Tvind-imperiets omtumlede og mytiske liv.

  • 60'ernes satellitfeber

    25/01/2021 Duration: 01h05min

    I 1962 blev satellitten Telstar sendt i kredsløb om jorden og banede vej for transmitteringen af telefonsamtaler og fjernsyn mellem USA og Europa

  • År 536: Da solen forsvandt

    21/12/2020 Duration: 01h03s

    År 536 var et regulært 'annus horribilis' og i en helt anden liga end det herrens år 2020, som vi aktuelt befinder os i. Lyt med og hør hvorfor.

  • Kan man sagsøge en rotte?

    30/11/2020 Duration: 01h05min

    Stævning af rotter og ulve der bliver hængt. 'Vild Historie' giver dig forklaringen på, hvordan dansk folketro og stævningen af dyr hænger sammen.

  • Smuglerkongerne i det sydfynske øhav

    09/11/2020 Duration: 57min

    Tag med på en tidsrejse til det sydfynske øhav i 1960'erne, hvor datidens smuglerkonger med stor succes smuglede vodka og cigaretter over grænsen til Danmark

  • Da jazzdjævlen kom til København

    19/10/2020 Duration: 01h05min

    Da Sam Woodings Jazz Orchestra kom til København i 1925, blev det betragtet som den rene vildskab - ja nærmest djævelskab. Publikum var vilde med jazzemsemblet og de swingende rytmer hvorimod de toneangivende aviser forholdt sig mere skeptisk. I dette afsnit af 'Vild Historie' har vi jazzekspert og jazzmusiker Kresten Osgood i studiet til en swingende og forrygende omgang jazzhistorie.

  • Agenter og afhoppere – Fodbold i DDR

    28/09/2020 Duration: 01h04min

    I dagens afsnit af Vild Historie kobler vi sport, politik og historie. Vi skal over på den anden side af jerntæppet i datidens DDR og tale om fodbold med Lykke Friis. Hertzlich wilkommen!

  • Verdens ældste mand – eller verdens største løgnhals?

    07/09/2020 Duration: 01h06min

    Christian Jacobsen Drakenberg var måske verdens ældste mand. Han hævdede selv at have levet i 145 år. Men kan det nu også passe? Den århusianske sømand var nemlig god til at fortælle historier. I dette afsnit har vi besøg af forfatter Morten Leth Jacobsen, som i årevis har fulgt sporene på den mytiske skikkelse, der i 1700-tallets Aarhus gik rundt og fortalte vilde historier om sit lange liv. Han var i krig mod svenskerne flere gange, og han blev taget til fange af korsarer og holdt som slave på Cypern i 15 år – hvis man altså skal tage historierne om Drakenberg for gode varer.

  • Maratonløberen der (næsten) døde

    13/04/2020 Duration: 01h04min

    Den lille italienske sukkerbager Dorando Pietri lå nummer ét, da han i 1908 løb ind på det olympiske stadion i London. Han var tæt på guldet på maratondistancen. Men så faldt han om. Aviserne skrev, at italieneren var død, men det viste sig nu at være lidt af en overdrivelse. Historien om Dorandos vilde præstation blev ved med at vokse og står som én af mange legendariske fortællinger, der omgiver den magiske distance på 42,195 km. I dette afsnit ser vi nærmere på maratonløbets historie, og forfatter og journalist Tonny Vorm forkæler os med mange flere vilde anekdoter.

  • Afhopperne

    23/03/2020 Duration: 01h04min

    Søndag 24. juli 1960 lyder en serie plask i Gedser Havn, og med ét er havnen på den anden ende. Fem mennesker befinder sig i havnebassinet – de er tjekkoslovakker og er hoppet fra borde for at hoppe af til Vesten. En båd er blevet sat i vandet fra den østtyske færge, de er hoppet fra, og fra dansk side nærmer en anden båd sig. Det er et kapløb mod tiden. Fortællingen om familien Rocek er en vild historie om afhoppere og om forholdet mellem Øst og Vest under Den Kolde Krig.

  • Jens Munk - Søfarereren der nægtede at dø

    09/03/2020 Duration: 01h04min

    Polarvinteren viste absolut ingen nåde og mandskabet døde omkring Jens Munk. Men den danske søfarer nægtede at give op. Historien om Jens Munk og hans jagt på Nordvestpassagen i 1619 er en af danmarkshistoriens vildeste overlevelsesberetninger. Han var sendt ud af den navnkundige Christian d. 4., der på dette tidspunkt regerede over noget af en stormagt på kontinentet.

  • Luftens Herskerinde styrtede i døden

    17/02/2020 Duration: 01h02min

    Danske Emilie Sannom var den vildeste vovehals i stumfilmens tidsalder. De kaldte hende ’Kvinden, der ikke kunne gyse’. Hun sprang fra høje bygninger og lod sig køre over af lange tog, og hun klatrede rundt uden på flyvemaskiner langt oppe i luften. Emilie kunne tilsyneladende det hele – lige indtil den dag i Grenå i 1931, hvor hun styrtede i døden for øjnene af tusinder af tilskuere. I dette afsnit taler vi med Anne Schwartz, som har gravet Emilie Sannoms utrolige præstationer frem som led i Det Danske Filminstituts store stumfilmsprojekt.

  • Den danske nazilæge

    27/01/2020 Duration: 58min

    I Nazityskland blev homoseksuelle forfulgt og sendt i koncentrationslejre. Deres seksualitet blev set som en sygdom, og der blev lavet medicinske forsøg i håb om at kurere dem. En dansk læge spillede en hovedrolle i dette dystre kapitel af verdenshistorien. I fuld SS-uniform stod Dr. Værnet i spidsen for de forsøg, der fandt sted i kz-lejren Buchenwald.

  • Karin Michäelis, Inger Merete Nordentoft og Else Marie Pade er 3 vilde kvinder, vi skal huske

    28/10/2019 Duration: 01h10min

    Gry Jexen er historiker og står bag Instagram-profilen ’Kvinde Kend Din Historie’. Hun er gæst i dette afsnit af ‘Vild Historie', hvor værterne Tommy og Simon retter spotlyset mod tre kvinder, som vi bør tale meget mere om. En var forfatter og journalist og kendt langt ud over Danmarks grænser. En anden var som progressiv lærer med til at bane vejen for den moderne folkeskole. Og den tredje flyttede med sine elektroniske eksperimenter grænserne for, hvordan musik kan lyde. I dag er der ikke mange, der taler om Karin Michäelis, Inger Merete Nordentoft og Else Marie Pade. Men det må vi lave om på!

  • Danmarks Atlantis – historien om byen der druknede i Vesterhavet

    30/09/2019 Duration: 01h02min

    ”Vi trodser dig, Blanke Hans!”. Sådan fortæller myten, at beboerne i Rungholt i Sønderjylland råbte fra de store diger, når Vesterhavet stormede og brusede. Rungholt var en blomstrende handelsby op gennem den tidlige middelalder, men natten til den 16. januar 1362 gik det galt. Rigtigt galt. I en vinterstorm blev store isflager revet løs, de bragede ind mod digerne, der til sidst gav efter – og det kolde havvand oversvømmede hele byen; alt og alle gik under den nat i dét, der blev kaldt den første store manddrukning.Med historiker Kaare Johannessen i studiet fortæller vi historien om ‘Danmarks Atlantis' – om Rungholt, der druknede i bølgerne. Det er historien om en af de største katastrofer gennem tiderne – men også om myter om gudsbespottelse og hovmod, der stod for fald.

  • Frækkere end politiet tillader…

    26/08/2019 Duration: 01h02min

    Foto: Politimuseets arkiv. Fra bogen ‘De forbudte billeder'"Til kamp mod utugt og usædelighed". Sådan lød missionen for politiets IV Inspektorat, der blev oprettet i 1902. I mange årtier fandt og beslaglagde betjentene alt fra frække tekster og postkort til kondomer med billeder af Stauning i spidsen – og endda en onanimaskine. Frederik Strand har været i Politimuseets arkiv og skrevet en bog med afsæt i de anstødelige genstande, som politiet har beslaglagt gennem årene. Han er gæst i studiet denne gang, hvor vi også tager til Nørrebro for at lede efter ‘Den kolde jomfru'.I podcasten ‘Vild Historie’ folder de to værter, Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz, fortællingerne ud i selskab med gæsterne. I hvert program vil én vild historie være den røde tråd, dagens tema. Der er kun to krav til historierne: De skal have fundet sted i virkeligheden – og ja, så skal de være vilde.

page 1 from 2