Schloß Schönbrunn - Asiller Katýndaki Ihtiþam Odalarý

  • Author: Vários
  • Narrator: Vários
  • Publisher: Podcast
  • Duration: 0:30:59
  • More information

Informações:

Synopsis

Casa Habsburg a avut în acest loc o reedin de var înc din secolul XVII. Aceasta a fost distrus îns în anul 1683, în timpul celui de-al doilea asediu turcesc. Dup înfrângerea otirii otomane, arhitectul stilului baroc, Johann Bernhard Fischer von Erlach, a primit de la Împratul Leopold I sarcina de a construi un castel de vântoare. O jumtate de secol mai târziu, Nicolaus Pacassi, arhitectul de curte al Împrtesei Maria Theresia, a primit comanda schimbrii stilului architectural al Palatului Schönbrunn în stil rococo odat cu transformarea sa în reedina de var oficial a Împrtesei. Aici îi petrecea Maria Theresia lunile de var alturi de curtenii si, al cror numr ajungea, oriicum, la 1.500 de persoane. Familia imperial a contribuit activ la amenajarea slilor palatului, iar istoria acestuia rmâne vie pân în zilele noastre i st mrturie pentru stilul amenajrii interioare i pentru viaa de zi cu zi a Habsburgilor. Dar i succesorii Mariei Theresia i-au lsat amprenta asupra acestui loc, mai cu seam str-strnepotul Împrtesei, Împratul Franz Joseph, care s-a nscut i a decedat aici în anul 1916, dup o domnie de 68 de ani. Când ajungei la etajul întâi, mergei spre dreapta, în aa-numita "Camer Os de Pete". Prin fereastra din partea stâng putei arunca o privire în Marea Curte Imperial, care aparine Muzeului Copiilor, unde vizitatorii pot afla multe despre viaa cotidian la Curtea Imperial i pot experimenta direct câteva dintre aspectele ei. Ua deschis din dreapta ofer o perspectiv asupra Camerei Ofierilor de Serviciu. Sarcina principal a ofierului de serviciu era aceea de a transmite imediat împratului informaiile militare. În acest context se poate explica de ce aceast camer se afla în imediata apropiere a monarhului.

Episodes

  • 01 - Camera Gãrzii

    22/07/2010 Duration: 01min

    În acest spaţiu stătea în post garda de corp a Împăratului Franz Joseph, care supraveghea intrarea în apartamentul împăratului. În partea dreaptă puteţi observa soba din ceramică folosită la încălzirea palatului, care, la fel ca şi celelalte sobe din castel, era încălzită printr-un coridor de încălzire situat în spatele acestor săli, pentru a nu deranja familia imperială şi pentru a nu produce mizerie. Iniţial, sobele au fost încălzite cu lemne, dar începând cu secolul XIX a fost introdusă o instalaţie de termoficare cu aer fierbinte care nu mai este în funcţiune din anul 1992. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 02 - Camera Biliardului

    22/07/2010 Duration: 54s

    Această încăpere servea ca sală de aşteptare înaintea audienţelor acordate de Franz Joseph, care acorda audienţă de două ori pe săptămână. Masa de biliard a aparţinut odinioară bunicului lui Franz Joseph, Împăratul Franz II/I, şi aici îşi petreceau timpul liber cadrele militare. Pe pereţi puteţi admira trei picturi mari, din care cea mijlocie reprezintă prima decernare a Ordinului Maria Theresia în anul 1758. Acest ordin fondat de Maria Theresia a reprezentat primul Ordin de Merit al Monarhiei şi era considerat a fi una dintre cele mai înalte distincţii ale Casei Imperiale. Picturile din stânga şi din dreapta imortalizează jubileul centenar al fondării ordinului. Franz Joseph a oferit atunci atât un dineu somptuos în Galeria Mare şi o recepţie în Parcul Palatului. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 03 - Camera din lemn de nuc

    22/07/2010 Duration: 55s

    Această cameră şi-a primit numele de la lambrisajul preţios din lemn de nuc care provine, împreună cu decoraţiunile aurite şi cu mesele tip consolă din amenajarea originală în stil Rococo, din timpul Mariei heresia. Candelabrul datează din secolul XIX. Aici îi primea Franz Joseph pe cei veniţi în audienţă. Se obişnuia să se ceară o audienţă în semn de recunoştinţă pentru o distincţie, pentru depunerea unei petiţii sau pentru a se prezenta după obţinerea unei funcţii oficiale. Audienţele durau de regulă câteva minute şi se încheiau printr-o simplă înclinare a capului. Franz Joseph primea într-o singură după-amiază până la o sută de persoane. Memoria împăratului era proverbială; el nu uita niciodată un nume sau o figură pe care a întâlnit-o cândva. Audienţele durau de regulă câteva minute şi erau încheiate de împărat printr-o simplă închinare a capului. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 04 - Camera de lucru a Împãratului Franz Joseph

    22/07/2010 Duration: 57s

    Franz Joseph urca pe tronul Imperiului Austriac la vârsta de numai 18 ani. Efortul zilnic pe care îl desfăşura era enorm: ziua sa de lucru începea la ora 5 dimineaţa şi se derula la masa de lucru pe care o puteţi vedea în partea dreaptă. Aici studia documentele, i se servea micul dejun şi masa de prânz. În faţa acestei mese de lucru îşi petrecea viaţa primul funcţionar al statului. Împăratul nu punea mare preţ pe amenajarea somptuoasă a încăperilor sale particulare. Se mulţumea cu tablourile personale, fotografiile familiei şi cadourile copiilor şi nepoţilor săi. Unul dintre cele două mari portrete îl prezintă pe Franz Joseph la vârsta de 33 de ani, iar celălalt, pe soţia sa, Împărăteasa Elisabeth, cea care avea să capete o aură de-a dreptul mitologică sub numele de Sisi. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 05 - Dormitorul Împãratului Franz Joseph

    22/07/2010 Duration: 02min

    Viaţa de zi cu zi a împăratului începea în dormitor şi se derula după un plan bine stabilit. Ziua începea chiar de la ora 4 dimineaţa, împăratul îşi făcea toaleta de dimineaţă cu apă rece înainte de rugăciune, pe care o rostea ca un credincios catolic exigent pe taburetul de rugăciune pe care îl vedeţi în stânga patului. Patul metalic este o expresie a stilului de viaţă spartan al împăratului austriac. În acest pat s-a stins din viaţă Franz Joseph la vârsta de 86 de ani, după o domnie de 68 de ani, în anul 1916, în mijlocul haosului produs de Primul Război Mondial. Tabloul de pe şevalet îl reprezintă pe împărat pe patul de moarte. În decursul îndelungatei sale existenţe, Împăratul Franz Joseph a suferit multe lovituri ale sorţii: prima fiică, Sophie, a murit la vârsta de 2 ani, fratele împăratului, Maximilian, Împăratul Mexicului, a fost executat de revoluţionari, apoi a urmat suicidul tragic al singurului său fiu, Rudolf, iar Împărăteasa Elisabeth a fost asasinată de un anarhist italian. La ieşirea din ace

  • 09 - Dormitorul Matrimonial Imperial

    22/07/2010 Duration: 01min

    În anul 1854 Franz Joseph s-a căsătorit cu Elisabeth, verişoara sa în vârstă de aproape 16 ani. Cu ocazia nunţii lor, această cameră a fost amenajată ca dormitor matrimonial. Franz Joseph şi-a adorat soţia întreaga viaţă. Dacă această afecţiune şi-a găsit un ecou pe măsură, rămâne incert. Elisabeth a refuzat de la început să se supună vieţii rigide de la Curte şi a devenit în anii ce au urmat o femeie foarte sigură de sine. Ducea o viaţă independentă, întreprindea călătorii lungi, fiind doar rar de găsit în Viena. În luna septembrie a anului 1898, la vârsta de 61 de ani, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară de anarhistul italian Luigi Luccheni la Geneva. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 10 - Salonul împãrãtesei

    22/07/2010 Duration: 57s

    În Salonul de recepţie a Împărătesei Elisabeth, atmosfera este dominată de lambriurile alb-aurii, de tapetele luminoase de mătase şi de mobila luxoasă în stilul neorococo. Cadranul ceasului din faţa oglinzii este inversat, astfel încât ora exactă să poată fi citită şi din oglindă. Portretele în pastel din secolul XVIII merită în mod special atenţia dvs. Pentru că reprezintă copiii Mariei Theresia, provenind de la artişti celebri, printre care pictorul genevez Liotard, pe care Maria Theresia îl preţuia în mod deosebit. În tabloul din stânga sobei este reprezentată cea mai mică dintre fiicele Mariei Theresia, Marie-Antoinette, în costum de vânătoare. În anul 1770, la vârsta de 15 ani, se căsătorea cu viitorul rege francez, Ludovic al XVI-lea pentru a aplana rivalităţile dintre Bourboni şi Habsburgi. Ea a fost ghilotinată în 1793, în timpul Revoluţiei Franceze. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 11 - Camera Mariei-Antoinette

    22/07/2010 Duration: 01min

    Această încăpere servea familiei imperiale drept sufragerie. Dineurile de familie urmau ceremonialul strict al Curţii, masa era întotdeauna decorate festiv, în centru erau aşezate decoraţiuni aurite, împodobite cu flori, cu fructe şi cu dulciuri. La dineurile oficiale se serveau specialităţi franţuzeşti, iar la mesele din cadrul familiei, Franz Joseph prefera preparatele specific bucătăriei vieneze, precum şniţelul vienez, gulaşul de viţel, rasolul de vita Tafelspitz sau faimoasele clătite Kaiserschmarren. Pentru ca bucatele să poată fi servite întotdeauna proaspete şi calde, erau aduse de la bucătăria imperial în recipiente calde până în apartamentele corespunzătoare, apoi erau ţinute la cald într-o cameră învecinată cu ajutorul arzătoarelor cu cărbune şi mai târziu al celor cu gaz. Împăratul stătea în mijlocul mesei, iar în faţa lui, când participa, stătea împărăteasa. Elisabeth postea des, pentru a-şi menţine silueta suplă şi din acest motiv participa doar arareori la mesele de familie. Dineurile de fami

  • 12 - Camera Copiilor

    22/07/2010 Duration: 01min

    Camera Copiilor este decorată cu portretele fiicelor Mariei Theresia. Din motive politice, Maria Theresia şi-a căsătorit cele mai multe dintre cele unsprezece fiice încă de la vârsta adolescenţei. În partea stângă, lângă uşă, observaţi portretul Mariei Christine, fiica favorită a Mariei Theresia. Ea a fost singura căreia i s-a permis să se căsătorească din dragoste, cu Albert de Sachsen-Teschen, fondatorul muzeului Albertina. Aici puteţi arunca o privire asupra unei băi instalate în anul 1917 pentru Zita, ultima împărăteasă a Austriei. Înainte de a pătrunde în următoarea încăpere, puteţi vedea cabinetul pentru micul dejun. Aplicaţiile sub formă de medalioane care decorează pereţii au fost lucrate manual de Elisabeth Christine, mama Mariei Theresia. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 14 - Salonul Galben

    22/07/2010 Duration: 35s

    Salonul Galben este prima încăpere din apartamentele de pe latura grădinii palatului. Aici puteţi remarca pastelurile pictorului Liotard din Geneva care reprezintă în mod cât se poate de realist portretele unor copii de burghezi. Acestea contrastează puternic cu reprezentările portretelor copiilor Mariei Theresia, tipice Curţii Imperiale, pe care le puteţi admira, de exemplu, în următoarea încăpere. Tot acolo veţi vedea şi un portret al Mariei Theresia ca Regină a Ungariei aparţinând pictorului de curte Martin van Meytens. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 16 - Sala Oglinzilor

    22/07/2010 Duration: 37s

    Sala Oglinzilor era folosită de Maria Theresia pentru festivităţile din cadrul familiei, între altele pentru concerte mai mici. În anul 1762, Mozart, care avea pe atunci doar 6 ani, a susţinut în această încăpere primul lui concert în faţa împărătesei. După reprezentaţie, tatăl compozitorului scrie cu mândrie: Wolferl a sărit în braţele Majestăţii Sale, a îmbrăţişat-o şi a sărutat-o straşnic. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 17 - Camera Rosa

    22/07/2010 Duration: 01min

    Această cameră, împreună cu următoarele două, şi-au primit numele după pictorul peisagist Joseph Rosa. Prima pictură, situată imediat în stânga uşii, reprezintă castelul Habichtsburg din cantonul elveţian Aargau, reşedinţa de origine a Dinastiei de Habsburg. Aici puteţi admira portretul Împăratului Franz I. Stephan. El a fost ales şi încoronat în 1745 la Frankfurt ca Împărat al Sfântului Imperiu German datorită abilităţilor politice ale soţiei lui, Maria Theresia. Maria Theresia conducea Ţările Coroanei Habsburgice în vreme ce Franz Stephan, pe lângă îndatoririle de împărat, se dedica ştiinţelor naturale şi finanţelor. Tabloul îl înfăţişează alături de obiecte şi piese de colecţie care îi susţin interesele sale artistice, istorice şi de ştiinţe naturale. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 21 - Galeria Mare şi cea Mică

    22/07/2010 Duration: 02min

    Marea Galerie din centrul palatului a fost utilizată de către familia imperial pentru baluri, recepţii şi dinee oficiale. Cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de aproape zece metri, Galeria Mare a oferit spaţiul ideal pentru festivităţile Curţii Imperiale. Decorată cu oglinzi de cristal, cu ornamente aurite pe stucatură şi cu fresce pe tavan, Galeria Mare reprezintă o operă de artă în stil Rococo în toată plenitudinea. Frescele sunt opera pictorului italian Gregorio Guglielmi şi aduc un omagiu suprem domniei împărătesei Maria Theresia. În fresca din mijloc sunt reprezentaţi Franz Stephan şi Maria Theresia, înconjuraţi de personificările virtuţilor unui domnitor şi de figuri alegorice care reprezintă Ţările Coroanei din monarhie. Cele două lustre sculptate din lemn şi aurite erau decorate cu câte 70 de lumânări înainte de electrificarea palatului din anul 1901. De la dispariţia monarhiei, Galeria Mare a fost utilizată pentru concerte; aici a avut loc şi întâlnirea legendară dintre preşedinţii Kennedy şi H

  • 23 - Cabinetul Chinezesc Rotund şi cel Oval

    22/07/2010 Duration: 46s

    Pe ambele părţi ale Galeriei Mici se află câte un cabinet chinezesc: în partea stângă, Cabinetul Oval, în partea dreaptă, Cabinetul Rotund. Maria Theresia preţuia în mod deosebit arta chinezească şi japoneză care erau la modă în acea epocă. În ambele cabinete, în lambrisajul alb din lemn sunt intarsiate tăbliţe chinezeşti lăcuite, iar din cadrul aurit al acestora se înalţă mici console decorate cu porţelan albastru şi alb. Remarcabile sunt şi podelele din parchet cu intarsii lucrate cu mare artă. Ambele cabinete serveau drept camere de joc şi de conferinţe. În cabinetul chinezesc rotund se desfăşurau conferinţele secrete de stat şi întrevederile dintre Maria Theresia şi cancelarul ei de stat, principele Kaunitz. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 25 - Camera Caruselului

    22/07/2010 Duration: 51s

    Camera Caruselului îşi datorează numele uneia dintre cele două picturi mari şi anume cea din stânga. Aceasta reprezintă un carusel pentru doamne pe care Maria Theresia l-a organizat în anul 1743 la Şcoala de echitaţie de iarnă de la Hofburg pentru a celebra recucerirea oraşului Praga în războiul de succesiune din Austria. În această şcoală de echitaţie de iarnă – Şcoala spaniolă de echitaţie de astăzi – mai au loc şi în zilele noastre reprezentaţiile renumiţilor cai lipiţani. Şi Maria Theresia este reprezentată în centrul picturii călărind pe un lipiţan, în faţa doamnelor de la Curte. În partea stângă puteţi vedea portretul lui Karl al VI-lea, tatăl împărătesei, într-un fastuos veşmânt spaniol. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 26 - Sala Ceremoniilor

    22/07/2010 Duration: 01min

    În timpul Mariei Theresia, în Sala Ceremoniilor se desfăşurau ceremonii de anvergură mai mică, cu ocazia unor botezuri sau chiar a unor nunţi. Seria de picturi care împodobesc această sală prezintă ceremoniile de curte cu ocazia căsătoriei lui Joseph, fiul cel mai mare al Mariei Theresia şi moştenitorul său, cu prinţesa Isabella de Parma din dinastia Bourbon. În acest ciclu de picturi se regăseşte şi probabil cel mai cunoscut portret al împărătesei care o prezintă drept "prima doamnă a Europei", într-o preţioasă rochie cu dantelă de Brabant. Cea mai mare pictură din această serie înfăţişează alaiul de nuntă al Isabellei cu o suită de 98 de trăsuri. Toţi oaspeţii prezenţi – întreaga mare aristocraţie a Europei – pot fi recunoscuţi după blazoanele de pe trăsuri. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 28 - Salonul Chinezesc Albastru

    22/07/2010 Duration: 52s

    Salonul chinezesc albastru a fost decorat la începutul secolului al XIX-lea cu tapetele pe care le putem admira şi azi. Tapetele sunt din hârtie de orez şi au fost pictate manual în secolul al XVIII-lea. Aici vă aflaţi într-un loc cu o semnificaţie istorică deosebită: în această încăpere au avut loc tratativele care au dus, în data de 11 noiembrie 1918, la declaraţia de renunţare la guvernare a ultimului împărat, Karl I. În ziua imediat următoare a fost proclamată Republica Austria şi astfel a luat sfârşit domnia de peste 600 de ani a Dinastiei de Habsburg. Karl nu vroia să abdice şi din acest motiv familia sa a trebuit să aleagă în final calea exilului. Karl a decedat în 1922 la vârsta de doar 35 de ani pe insula Madeira; soţia lui, Zita, a murit însă mult mai târziu, în 1989 şi şi-a găsit locul de veci ca ultima împărăteasă a Austriei în Cripta Imperială. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

  • 29 - Camera Vieux-Laque

    22/07/2010 Duration: 01min

    După moartea subită a iubitului său soţ, Franz Stephan, în anul 1765, Maria Theresia a amenajat în camera Vieux-Laque o cameră comemorativă. În lambrisajul din lemn de nuc au fost intarsiate plăcuţe negre lăcuite provenite din Beijing, acestea fiind încadrate în rame aurite. De la moartea lui Franz Stephan, Maria Theresia nu a mai renunţat la purtarea veşmintelor de doliu. În cartea de rugăciuni a împărătesei s-a găsit după moartea acesteia un bilet pe care era notată cu precizie perioada fericită a căsniciei lor, ceea ce nu lasă loc de îndoială privind dragostea Împărătesei pentru soţul ei. Pentru această cameră comemorativă Maria Theresia a comandat şi trei picturi: în mijloc îl puteţi vedea pe Franz I. Stephan pictat de Pompeo Batoni. Acelaşi pictor a pictat în anul 1769, la Roma, şi tabloul dublu al lui Joseph al II-lea şi al fratelui acestuia, Leopold. Pe masa din dreapta lui Joseph, se află un exemplar din "Esprit des lois" de Montesquieu, una dintre cele mai importante lucrări ale iluminismului. Toat

  • 30 - Camera Napoleon

    22/07/2010 Duration: 02min

    Camera Napoleon aminteşte de împăratul francezilor, care a condus de aici, din fostul dormitor al Mariei Theresia, ambele ocupaţii ale Vienei, în anii 1805 şi 1809. Căsătoria sa cu Marie Louise, fiica împăratului Franz II/I nepotul Mariei Theresia, în anul 1810 trebuia să pecetluiască pacea între cei doi monarhi. După căderea lui Napoleon, Marie Louise s-a întors pentru scurt timp la Curtea Imperială din Viena împreună cu fiul ei. Congresul de la Viena din 1814/1815 i-a acordat în final Ducatul Parma cu condiţia să-l lase pe fiul ei, Ducele de Reichstadt, la Viena. Marile puteri europene intenţionau să se asigure că micul "Prinţ Franzi", precum era numit la curte, fiul lui Napoleon, va rămâne nesemnificativ din punct de vedere politic şi va creşte izolat, la Curtea din Viena, sub tutela bunicului lui. Conform tradiţiei de familie a învăţat şi el o meserie artizanală ca orice membru de parte bărbătească al familiei de Habsburg. Pictura pe care o priviţi îl prezintă ca mic grădinar. S-a stins din viaţă din ca

  • 32 - Camera Milioanelor

    22/07/2010 Duration: 50s

    Acum vă aflaţi în una dintre cele mai preţioase încăperi ale palatului, în aşa-numita cameră a milioanelor. Îşi datorează numele lambrisajului dintr-un lemn de trandafir deosebit de rar în care sunt intarsiate miniaturi indopersane. Miniaturile prezintă scene din viaţa particulară şi din viaţa curţilor mogulilor din India secolelor XVI şi XVII şi au fost tăiate de membrii familiei imperiale, iar din bucăţile rezultate au fost compuse prin tehnica colajului imagini noi. Camera milioanelor este un exemplu elocvent pentru atitudinea ludică tipică epocii barocului în care erau gustate iluziile optice: pe ambele părţi ale camerei au fost montate oglinzi de cristal care se reflectă una în cealaltă şi creează astfel iluzia unui spaţiu infinit. www.schoenbrunn.at | Download Tour-Guide (PDF)© by Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H.

page 1 from 2